O proizvodu
KOMBU (Laminaria japonica) je tamna alga što raste u oceanskim dubinama. Narezana je na trake i odličan je dodatak kuhanom ili pirjanom povrću, a može se pržiti i u dubokom ulju. Dodaje se u kuhanju mahunarki kako bi postale lakše za probavu.
Upute za upotrebu: sirove alge dobro operite tekućom vodom te prokuhajte 15 min. Nakon toga ocijedite i dobro isperite, a preostalu vodu od kuhanja bacite. Komadić kombu alge dužine 5-6 cm dodati mahunarkama prilikom kuhanja kako bi postale lakše za probavu. Za jela s povrćem algu nakon namakanja narezati i kuhati s povrćem 40 minuta.
Sastojci
sušene kombu alge (Laminaria) iz ekološkog uzgoja. Maksimalni dnevni unos 0,5 g alge po osobi. Kako se kombu alga uzgaja u moru može doći u dodir s rakovima i mekušcima. Kodni broj i podrijetlo sirovine: otisnuto kod eko znaka. Stavlja na tržište RH: Biovega d.o.o., Majstorska 1E, 10 000 Zagreb, Hrvatska. Važno upozorenje: kombu alga prirodno je bogata jodom i prekomjerna konzumacija može izazvati zdravstvene probleme sa štitnom žlijezdom (štitnjačom). Algu konzumirati maksimalno 2 - 3 puta tjedno. Napomena: Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje maksimalni dnevni unos od 0,6 mg joda za odraslu osobu. Pravilna priprema kombu alge rezultira s maksimalno 0,3 mg joda po porciji od 250 ml temeljca. Visoka količina joda može biti opasna za zdravlje, pa je od velike važnosti pridržavati se upozorenja i uputa za pripremu. Upute za pripremu temeljca od kombu alge: uzeti 0,5 g (1-1,5 cm) kombu alge po osobi i dobro je isprati nekoliko puta pod mlazom vode, zatim namakati (cca 15 minuta) i baciti vodu u kojoj se namakala. Dobro ocijediti kombu algu i stavite je kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta u espres lonac. Izvaditi kombu algu i u temeljac dodati sastojke prema želji. Može se dodati mahunarkama prilikom kuhanja kako bi postale lakše za probavu. Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na ambalaži. Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i hladnom mjestu.Ostale prosječne hranjive vrijednosti na 100 g proizvoda: vlakna 30,5 g